10 manieren om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

Gepubliceerd op 12 maart 2020 om 23:46

Vrijwel elke moeder wilt natuurlijk dat haar kind zelfvertrouwen heeft, dat hij zich prettig voelt met wie hij is. Dat hij opgroeit tot een zelfverzekerde en sterke Moslim, die niet terugdeinst voor nieuwe uitdagingen Dat hij zichzelf de moeite waard vindt en een positief zelfbeeld heeft.
Zelfvertrouwen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, maar niet elk kind is natuurlijk van nature zelfverzekerd.
Aan de ouders dus om je kind hierbij te ondersteunen om dit zelfvertrouwen te vergroten.
Want ouders hebben hier wel degelijk invloed op. Het ene kind zal hierbij meer begeleiding nodig hebben dan het andere kind.
Het is een ontwikkelingsproces, waar een ouder goed aan kan bijdragen.

Hieronder 10 tips ter inspiratie.

1. Leer je kind om te vertrouwen op Allah.
Als je kind weet dat Allah er altijd voor hem is om hem te helpen en bij te staan. En dat Allah hem nooit in de steek zal laten, no matter what. Dan geeft dat hem zelfvertrouwen in onzekere en nieuwe situaties. Leer hem dat met de Hulp van Allah, alles mogelijk is en dat hij, met de Hulp van Allah, alles kan bereiken wat hij wilt!

2. Behandel je kind altijd respectvol.
Geef hem altijd het gevoel dat hij, zijn meningen en ideeën ertoe doen. Dat hij een onderdeel is van het gezin en even belangrijk is als iedereen. Luister naar hem, ondersteun hem en moedig hem aan om dingen te doen op zijn eigen manier. Geef hem hier de ruimte voor.

3. Vertrouw je kind.
Probeer hem te vertrouwen en laat dit ook merken. Zowel met opmerkingen als in je gedrag. 

4. Leer hem dat hij altijd fouten mag maken (en dat iedereen die maakt).
Geef hier het goede voorbeeld in, geef toe als je fouten maakt en zeg sorry als dat nodig is.
Leer hem dat fouten gezien kunnen worden als leermomenten en dat het helemaal niet erg is om fouten te maken. Een kind dat weet dat hij fouten mag maken, durft vaak meer uitdagingen aan te gaan.

5. Moedig je kind aan om nieuwe uitdagingen aan te gaan.
Stimuleer hem om nieuwe dingen te proberen, óók als hij ze eng, spannend of heel moeilijk vindt.
Juist als hij het dan probeert en het toch lukt, groeit zijn zelfvertrouwen. En al die kleine succeservaringen werken positief voor het zelfvertrouwen.

6. Geef complimenten die gericht zijn op het proces en niet op de uitkomst.
Een compliment krijgen (en geven) is altijd leuk, let er bij je kind op dat je vooral complimenten geeft die gericht zijn op het leerproces en zijn inzet. Complimenteer dus over de moeite die hij gedaan heeft en niet het resultaat wat (wel of niet) behaald wordt. Complimenten die erg resultaatgericht zijn kunnen juist voor onzekerheid en soms zelfs faalangst zorgen.

7. Vergelijk je kind niet met andere kinderen.
Elk kind heeft zijn eigen talenten en kwaliteiten. Elk kind is uniek en geweldig in zijn uniekheid. Maar als je hem vergelijkt met een ander kan dat een gevoel geven dat hij niet goed genoeg is, ook als deze vergelijking bedoeld is om hem te motiveren of stimuleren hetzelfde te doen. Leer hem dat Allah hem geschapen heeft en dat hij goed is zoals hij is (maar daag hem tegelijkertijd ook uit om de beste versie van zichzelf te worden).

8. Creëer 1-op-1 momenten.
Neem, het liefste dagelijks, de tijd voor individuele aandacht. Dat geef jouw kind het gevoel dat hij de moeite waard is. Het geeft een gevoel dat hij er toe doet en dat hij belangrijk is.
Leg hiervoor je telefoon (en alle andere elektronica en afleidingen) aan de kant en wees er echt een moment voor hem alleen.

9. Laat je kind sporten.
Door oefening wordt een kind beter en sporten is hierdoor een goede omgeving om dit in de praktijk te ervaren. Hij begint onervaren, maar als hij elke week (of meerdere keren per week) oefent, wordt hij vanzelf beter in de sport. En dit creëert mooie leermomenten dat oefening zorgt dat je beter wordt en de succesmomenten geven zelfvertrouwen.

10. Geef je kind eigen verantwoordelijkheden (die horen bij de leeftijd).
Geef hem klusjes die bij zijn leeftijd passen en die hij (bijna) zelfstandig uit kan voeren.
Laat je kind zoveel mogelijk zelf doen om steeds meer verantwoordelijkheid te gaan dragen. Bouw dit langzaam op, begin met iets kleins en als dat goed gaat geef er dan nog een klusje bij.
Het hoeft niets groots te zijn, maar geef hem bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid over het netjes houden van zijn eigen kamer, gaat dat goed? Laat hem dan ook de kamer afstoffen en als dat goed gaat stofzuigen. Of geef hem de verantwoordelijkheid om iedereen bij elkaar te roepen als het tijd is voor het gebed. Wees creatief!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.