Verbinding

Gepubliceerd op 12 juni 2020 om 19:55

Wat is nou verbinding?
Verbinding is eigenlijk de relatie die je met iemand hebt.
Die is soms heel goed en soms komen er kleine barstjes in, die weer te herstellen zijn door aandacht te geven aan die verbinding.
Maar soms als je dit niet hersteld kunnen er scheuren ontstaan of kan het zelfs breken…

Verbinding is heel lastig om samen te vatten in één enkel woord, want zoveel zaken kunnen tot verbinding kunnen leiden.
Een glimlach, een aanraking, een lief woord, een knuffel etc. behoort allemaal tot een “moment van verbinding”.

Kinderen kunnen op allerlei manieren vragen om deze momenten van verbinding. Je zou het “om aandacht vragen” kunnen noemen.
Het ene kind vraagt dat vaker dan een ander kind. Maar elk kind heeft behoefte aan verbinding.


In het gedrag van kinderen kun je vele verzoeken om verbinding terug vinden. Door een vraag, een knuffel, het zoeken naar oogcontact etc.
Maar ze vragen het ook door zeuren, druk gedrag, boos worden, huilen etc.
Juist deze kinderen hebben erge behoefte aan verbinding. Echter begrijpen wij niet altijd de signalen.
En reageren er dan geïrriteerd of boos op. Herkenbaar? 

Als moeder zijnde krijgen we elke dag wel honderden verzoeken van ons kind. Op allerlei verschillende manieren. Het is telkens een bepaald proces, soms maar heel kort, die zich afspeelt tussen jou en jouw kind.
En het maakt eigenlijk niet uit waar dit verzoek (of het vragen om aandacht/verbinding) zelf om gaat, het gaat over het hele proces van dat jouw kind iets vraagt en hoe jij hierop reageert.
Dit is de basis voor de relatie die jullie samen ontwikkelen, dus de basis voor de verbinding die er tussen jullie beide is.

Denk maar eens na over jezelf, als jij naar iemand toe komt en deze persoon geeft jou volledige aandacht, hoe voelt dit? Zou jij de volgende keer weer met jouw verhaal of jouw verzoek naar deze persoon toe gaan?
En als jij naar iemand toe stapt, maar deze persoon blijft maar op haar telefoon zitten of naar de tv kijken. Of zegt telkens: Nu even niet hoor. Zou jij nog zin hebben om de keer daarop weer op die manier haar aandacht te vragen? Nou ik liever niet hoor!

En zo werkt het bij kinderen ook, de aandacht en compassie die jij aan jouw kind geeft, elke keer weer wanneer deze een verzoek om verbinding vraagt.  Krijg je ook weer terug. Dit beloont jouw kind ook weer met vriendelijkheid. Maar als je dit verzoek negeert of afsnauwt, zal de reactie van een kind ook negatief zijn.

Na dit (soms hele korte) verzoek, en de interactie die jullie samen hebben gehad, is het gevoel van verbinding met jouw kind gegroeid of juist niet.
Voelt jouw kind zich gehoord en geliefd na zo een moment?
Of misschien juist gekwetst?
En juist deze gekwetstheid zal zich vaak uiten in gedrag wat wij als vervelend ervaren.

Dus om het thuis gezellig te houden, zeg ik altijd als allereerste stap: Werk aan de verbinding!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.