1. Maak een speciale plaats voor de spullen. Een mooie kast, plank of wat dan ook past in jouw huis. Maak het zichtbaar, zodat je kind uitgenodigd wordt om er mee aan de slag te gaan.
2. Maak het toegankelijk voor je kind. Laat je kind zelfstandig spullen kunnen pakken die ze aantrekkelijk vind. En natuurlijk hoef je niet de verfpotten op grijphoogte te zetten voor een jonger kind. Maar in het zicht kan wel prikkelen om ermee aan de slag te gaan.
3. Geef hem een plek waar hij altijd aan de slag kan. Dat kan een aparte tafel zijn waar je kind rustig aan kan zitten of gewoon een (lege) eettafel.
4. Maak een plaats voor een whiteboard (waar ze creatief aan de slag kunnen gaan) en een mooie plek waar ze hun werk kunnen showen. (En nee, je hoeft niet alles op te hangen of te bewaren).
5. Orden het speelgoed netjes en controleer regelmatig of het nog compleet is. Een puzzel waar stukjes van missen is gewoon niet zo leuk als je hard hebt gewerkt om hem compleet te maken.
Ruim samen op en geef je kind daar ook een verantwoordelijkheid in. Niet alles hoeft natuurlijk tegelijk op de grond te liggen.
6. Geef ze vrijheid: Laat ze eerst zelf spelen en ontdekken voordat je suggesties geeft. Laat je kind zelf het initiatief nemen en wees beschikbaar voor als zij je nodig heeft.
7. Denk na over wat je in de kast zet. Je kunt afwisselen met spellen die je samen kunt spelen of die ze zelfstandig kunnen doen. Materiaal welke echt op hun eigen niveau is en materiaal wat meer uitdaging geeft. Probeer uit wat je kind leuk en interessant vindt. Wees creatief met het vullen van de kast. En niet alles hoeft nieuw te zijn., kijk eens bij kringloopwinkels of rommelmarkten. Vooral voor spellen en puzzels kan je daar leuk slagen. Maar ook regelmatig voor allerlei ander soort speelgoed. En je kunt beter investeren en sparen voor kwalitatief wat duurder speelgoed dan heel goedkoop speelgoed wat snel kapot gaat. Dat kun je dan ook weer bewaren voor een volgend kind of eventueel verkopen. En wissel ook regelmatig van speelgoed of knutselmateriaal. Schuif telkens wat anders naar voren. Zet er bijvoorbeeld een mooi dienblad in waar je wekelijks nieuw materiaal in zet, wat kan variëren van bepaald knutselmateriaal, materiaal om zelf mee te ontdekken of bepaald soort speelgoed. En alles wat daar tussen zit.
8. Houd het netjes. Ruim stapels papieren eerst op voordat je kind aan de slag gaat aan de eettafel, ruim allerlei rondslingerend speelgoed op. Of nog beter declutter je gehele huis, ik raad echt aan je daarin te verdiepen en elke ruimte van je huis helemaal aan te pakken. Een opgeruimd huis, zonder allerlei afleidingen geeft echt zoveel meer rust (en scheelt veel opruimwerk). Maar zorg er in ieder geval voor dat de ruimte waar je met je kind zit netjes is. Rotzooi tijdens het spelen of andere activiteiten is natuurlijk geen probleem. Maar ruim het ook weer samen op.
9. Laat het inspireren. Leg er boeken neer die je kind(eren) kunnen inspireren tot leuke activiteiten of om verder na te denken of dingen uit te zoeken. Of plaats bepaalde quotes of plaatjes. Maak een weetjesmuur of leg er activiteitenkaarten neer. Plaats de auto’s eens bij de blokken en ziet wat voor prachtig spel daaruit bestaat. Wees creatief.
10. Maak het leuk en laat het leuk blijven. Een uitdagende leeromgeving is voor elk kind belangrijk om zichzelf verder te ontwikkelen. Maar laat het kind de leiding nemen. Jij geeft ideeën en probeert je kind te inspireren, maar volg je kind daarin. Moedig ze aan om zelf te ontdekken.
10 manieren om thuis een uitdagende leeromgeving te creëren
« Vraag maar raak Corona Virus - Het maken van een planning »
Reactie plaatsen
Reacties