Corona Virus - Het maken van een planning

Gepubliceerd op 8 mei 2020 om 16:23

Ja, de dagen zullen er wel wat anders uitzien nu.
Gisteren heb ik wat tips gegeven over hoe je de activiteiten aan kunt pakken de komende periode en welke activiteiten er allemaal zijn.
Vandaag wat tips over hoe je je dag zou kunnen plannen - insha Allah.
Op mijn facebookpagina zal ik de komende dagen nog meer tips delen - insha Allah.



Allereerst bedenk waarom je dit doet en werk aan je eigen intentie.
Met een goede intentie zal deze periode vol beloningen zitten en ons enkel dichterbij onze Schepper brengen – insha Allah. Uiteraard allereerst een advies aan mezelf.

Kijk bij het maken van een planning goed naar wat bij jou en jouw kind(eren) past en wat jij belangrijk vindt.
Zoveel gezinnen, zoveel behoeftes en zoveel keuzes uiteraard.
Dus neem van mijn tips wat jij kunt toepassen op jouw eigen mooie gezin. 
Het kan natuurlijk ook zo zijn, dat je ervoor kiest om lekker met de flow van de komende weken mee te gaan en verder niets te plannen. Allemaal prima natuurlijk.
Persoonlijk gebruik ikzelf ook geen strakke planning, maar mijn kinderen zijn thuis en blijven thuis - walhamdulillaah.
Ik kan me voorstellen dat als jouw kinderen gewend zijn met planningen te werken op school dat het heel prettig kan zijn daar ook thuis op een soortgelijke manier mee door te gaan.

De printables kun je gebruiken om de planning visueel te maken. Het nut van het hebben van een visuele planning is dat het structuur en duidelijkheid geeft. Zowel voor jou als voor jouw kind(eren). Bespreek met je kind(eren) wat zij graag willen. Betrek ze bij het planningsproces. Je zult zien dat ook zij hele goede ideeën hebben. Reflecteer dagelijks met je kinderen hoe de dagen zijn gegaan. En een planning kan natuurlijk altijd veranderd worden als hij niet werkt J.
En nogmaals vergeet niet om vooral van elkaar te genieten in deze extra tijd…

1. Bedenk zelf wat je graag bereikt wilt hebben aan het einde van de week. Behalve dan de week doorkomen met niet teveel kleerscheuren ;-).
Verdeel dit in kleine stukjes en verdeel dat over de dagen.

2. Probeer zoveel mogelijk de activiteiten af te wisselen. De tijd dat kinderen van een jaar of 6 zich “gedwongen” kunnen concentreren is nog erg laag. Rond de 10 minuten! Met gedwongen concentratie bedoel ik de concentratie de ze hebben voor een activiteit die moet.
Vrijwillige concentratie, dus concentratie voor een activiteit die zelf gekozen is, is vele malen hoger.
Wissel deze activiteiten dan ook af. Maak ruimte voor vrij spel en natuurlijk zelfgekozen onderwerpen om te bestuderen.

3. Rooster een tijd in voor ochtendrituelen, ontbijt etc. in. En bedenk wanneer je wilt beginnen met de lesjes en wanneer je weer klaar wilt zijn.

4. Bedenk welke fysieke activiteit je wilt doen en wanneer. Plan die het liefste tussen de lessen in. Dus stilzitten, bewegen en weer stilzitten.

5. Welke schoolse activiteiten wil je doen? Welke werkjes heeft je kind(eren) meegekregen van school? En welke andere activiteiten wil je zelf nog toevoegen?

6. Wanneer plan je de tijd in voor je huishoudelijke klusjes? Doe dit als een team en laat alle kinderen meehelpen.

7. Welke activiteiten kunnen ze zelf doen en bij welke hebben ze hulp nodig? Plan dat dus goed in, vooral met meerdere kinderen. Wissel ook het samen met je kind werken af met een periode van zelfstandig werk.

8. Kan je gebruik maken van online leeromgevingen? Maak daar dan ook gebruik van. Bespreek wanneer je kind(eren) gebruik mogen maken van schermen (en met welk doeleinde).

9. Als je zelf werk te doen hebt thuis of gewoon veel behoefte hebt aan me-time. Plan dat dan ook in. Dan weet iedereen waar hij aan toe is.

10. En vergeet natuurlijk niet om (extra) Islamitische activiteiten in te plannen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.